Wanneer je biologisch en natuurlijk wilt werken met bloem- materialen. Dan betekent dat er een moment komt dat er veel minder verse bloemmaterialen zijn.
In mijn vorige blog heb ik een voorbeeld geplaatst waarmee je bloemen conserveert in was, en dit toepast in een "Natuurrijk Maakwerk". Deze week heb ik gewerkt met gedroogde bloemmaterialen oftewel droogbloemen. Prachtige bloemen die een zomer lang bloem-plezier hebben gebracht.
Wanneer je bloemen plukt als ze er helemaal mooi uitzien kun je zorgen voor een snel droogproces door ze op te hangen op een donkere, warme plek. Zo gun je verse bloemen een tweede leven. En kun je in het najaar en winter nog steeds van je mooie bloemen genieten.
Ik noem ze "winterbloemen".
Deze bloemen gaan ons de winter door helpen. wanneer het aanbod bescheiden is dan genieten we van de verstilling van dit prachtige aanbod. Het werken met droogbloemen heeft zo zijn eigen voordelen. Je kunt veel makkelijker met bloemen werken van verschillende lengtes want het hoeft niet meer in water terecht te komen. Daarnaast is de toepassing van het eindresultaat multifunctioneel;
*Je kunt het boeket in een vaas zetten
*maar net zo makkelijk mooi op een dressoir neerleggen
*of als wandobject ophangen.
Dat lukt niet met een vers boeket. Ook de verzorging is een appeltje/eitje.
Wanneer je boeket eenmaal een mooi plekje heeft gekregen hoef je er niets meer aan te doen. Maar het perfecte plekje vraagt om een paar aandachtspunten;
*Fel zonlicht zorgt voor verkleuring.
*De bloemen zijn kwetsbaarder als ze op een plek staan waar veel beweging is.
Maar wanneer je jouw perfecte plek hebt gevonden kun je er veel plezier aan beleven. En als je er dan de komende maanden van hebt genoten dan hang je het boeket lekker buiten op een plek waar vogels kunnen genieten van jouw creaties. De wintervoorraden raken tegen die tijd op en de kleine zaadjes die verstopt zitten in bijvoorbeeld grassen zijn een welkome aanvulling op het vogeldieet.
Reactie plaatsen
Reacties